Traditii la nunta

Traditii ce trebuiesc respectate la nunta. Traditii vechi de nunta.


Ceva vechi, nou, imprumutat, albastru

Spunand "ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru " este o rima atat de populara, aceasta fiind folosita inca din perioada victoriana. "Ceva vechi" reprezinta legatura familiei miresei si a vietii ei vechi. "Ceva nou" reprezinta viata cuplului, impreuna si speranta lor de viitor pentru fericire, prosperitate si success. "Ceva imprumutat" de la o femeie maritata fericita are menirea de a conferi fericire similara cu mireasa veche si "ceva albastru" reprezinta fidelitatea si constanta in casnicie.





Rochia de mireasa Alba

Purtarea unei rochii de mireasa de culoare alba, de asemenea, dateaza din perioada victoriana cand Regina Victoria a renuntat la obiceiul regal de a purta o rochie de argint si a ales alb. Inainte de aceasta data miresele purtau pur si simplu halatul lor cel mai bun, mai degraba decat o rochie de mireasa speciala. Culaorea alb poate fi atribuita mireselor simbolizand puritatea si virginitatea. Albul a fost, de asemenea, gandit pentru a alunga spiritele rele.




Florile in piept pentru invitati

Traditia de nunta in care mirele poarta in piept floare provine din timpurile medievale cand un cavaler purta culorile doamnei lui (prin flori), ca o declaratie de dragoste. Aceasta traditie inca mai dateaza la nunti indiferent daca sunt moderne sau nu. In plus, mireasa, ajutata de domnisoarele de onoare impodobesc cu flori tinutele invitailor pentru a ii purta noroc in casnicie. Florile semnifica puritate si alte sentimente profunde, de ex. margarete-loialitate, violetele-modestia si trandafirii rosii semnifica iubirea adevarata.



Aruncarea orezului
Aruncarea cu orez peste propaspetii casatoriti este o traditie veche. Orezul este considerat viata si astfel aruncarea boabelor de orez peste tinerii insuratei acestia vor fi incununati cu fertilitate. Orezul se arunca atat la cununia religioasa cat si la cununia civila.


Sarutul ceremonial

Sarutul plin de emotii care incheie ceremonia de nunta se spune ca reprezinta unirea sufletelor celor doi parteneri. In epoca romana sarutul intre cei doi incheia un acord de cuplu pentru a se alatura unui angajament pe viata.

Plasarea verighetei pe al treilea deget de la mana stanga

Aceasta traditie este se pare vesnica si are doua origini posibil: Egiptul antic sau secolul 17 in Europa. egiptenii credeau ca vena "de dragoste" se afla la degetul inelar si aceasta a transmis iubirea la inima, prin urmare, inelul a fost pus acolo pentru a denota dragoste vesnica. In timpul unei ceremonii de nunta din secolul al saptesprezecelea mireasa s-a inchinat in acelasi timp cand mirele a trebuit sa-i puna verigheta pe deget. Mireasa s-a inchinat cand preotul a spus: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh", ea folosind degetul mare, aratatorul si mijlociul. Cum degetul inelar a fost primul deget liber, inelul a fost plasat de mire acolo.



Prima bucata de tort

Atunci cand se taie tortul ( aproape de 12 noaptea), mirii primesc prima bucata de tort si trebuie sa o manance impreuna din aceasi farfurie.



Tortul de nunta este o traditie cu radacini romane. Romanii credeau ca prin consumul de tort de nunta impreuna a fost create o legatura speciala in cuplu. Pentru coacerea blatului de tort era utilizat graul ca un simbol al fertilitatii si o uniune "fructuoasa", in timp ce dulceata de pe tort a fost gandita pentru a aduce dulceata si armonie in toate domeniile vietii de cuplu .
Exista, fara indoiala, mult mai multe traditii, unele imprumutate, altele specific romanesti. Multe dintre ele s-au pierdut sau si-au schimbat semnificatia initiala. Altele, cum sunt cele prezentate aici, nu lipsesc de la aproape nici o nunta, fie ea moderna sau ftraditionala, spre bucuria invitatilor si a mirilor deopotriva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu