Cauzele lipsei de calciu. Lipsa de calciu simptome. Prevenirea lipsei de calciu

Calciul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in aproapte toate procesele metabolice din organismul nostru.




Scaderea concentratiei calciului in sange poate avea diverse urmari neplacute, precum:


- amorteala sau furnicaturi in degete;
- contactii musculare bruste, precum “carceii” la nivelul gambelor si nu numai;
- contractii ale muschilor fini, de exemplu celor de la nivelul fetei, astfel persoana acuza ca i se “zbate” ochiul sau buza, obrazul.
- Depresii;
- Pierderi de memorie;
- Tremur;
- Halucinatii chiar sau stare de lesin;
- Modificarea ritmului si frecventei cardiace etc.

Care sunt cauzele scaderii calciului in organism?

Concentratia normala a ionilor liberi de calciu in sange se situeaza intre valorile 4,0-6,0 mg/dL. Cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/dL se considera ca peroana respectiva prezinta hipocalcemie. Manifestarile hipocalcemiei pot sa apara si atunci cand calciul se afla in valorile normale, dar spre limita inferioara.

Cauzele hipocalcemiei (scaderii concentratiei calciului in sange) pot fi diverse:

- cauze hormonale, spre exemplu in patologii ale glandelor suprarenale, hipofiza etc;
- sangerari menstruale abundente sau tulburari menstruale;
- alimentatie inadecvata;
- carenta de vitamina D, aceasta fiind indispensabila absorbtiei calciului la nivel intestinal. Vitamina D o putem procura din vegetale, insa organismul nostru o produce in mod natural la nivelul pielii prin expunerea corecta la soare. De aceea plaja, efectuata in mod corect astfel incat sa se evite arsurile solare, este benefica santatii si chiar reprezinta unul din pasii de lupta impotriva osteoporozei.
- Anumite patologii digestive care implica malabsorbtia;
- Alte boli.


5 alimente care favorizeaza hipocalcemia

Painea si fainoasele

Painea alba si fainoasele sau alte preparate obtinute din faina alba procesata cheleaza calciul, astfel il face inabsorbabil la nivel intestinal. Se recomanda sa consumati paine integrala, cereale si preparate din faina integrala.

Cafeina

Cafeina creste consumul de calciu, este energizanta insa totodata are efecte hipocalcemiante. Produsele care contin cafeina nu trebuie consumate in exces: cacao, cafea, ciocolata, ceai verde etc. O ceasca de cafea dimineata este foarte buna petru sanatate, la fel si o cana de ceai verde sau ciocolata consumata ocazional, insa, ca orice exces, un consum exagerat din aceste produse nu aduce beneficii sanatatii.

Bauturile acidulate


Bauturile acidulate, dar si celelalte sucuri din comert contin fosfati, iar acestia scad atat calciul din sange cat si absorbtia lui la nivel intestinal. Consumati mai multe lactate si apa plata.

Sarea

Cei care mananca sarat sunt predispusi hipocalcemiei fiindca sarea creste eliminarea calciului la nivel renal, in urina. Desigur, cu un aport adecvat de calciu din alimentatie si vitamina D aceste pierderi renale sunt insesizabile.

Alimentele acide

Alimentele acide trebuie consumate in echilibru cu cele care tamponeaza aciditatea (bazice). Organismul nostru prezinta un echilibru acido-bazic care trebuie pastrat, iar alimentatia ajuta mult in acest sens. Consumul exagerat de alimente acide (fermentate, unele legume acide precum rosia, unele fructe precum citricele, bauturile acidulate) poate duce la pierderi exagerate de calciu prin urina.
 

Cum putem preveni hipocalcemia?

Scaderea concentratiei calciului in organism poate fi prevenita astfel:
- consumul zilnic de lapte, iaurt sau branza;
- consumul zilnic de fructe si legume crude, carne (dar nu prajita, ci la gratar, fiarta sau preparata la cuptor);
- scaderea consumului de paine alba si fainoase sau preparate obtinute din faina alba;
- evitarea consumului de bauturi acidulate sau sucuri din comert;
- expunerea corecta la soare;
- evitarea consumului exagerat de sare;
- tratarea bolilor care pot avea ca efect si scaderea calciului in organism.;
- efecetuarea anuala a analizelor uzuale pentru a depista din timp hipocalcemia si a o tratata corespunzator, conform inidcatiilor medicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu