Carti de citit in vacanta. Cele mai frumoase carti de citit vara

1. Insuportabila usuratate a fiintei
Autor: Milan Kundera, Editura: Humanitas, Pret: 29.00 ron

Dar, in poezia de dragoste a tuturor veacurilor, femeia doreste sa fie impovarata de greutatea trupului barbatesc. Asadar, cea mai grea povara este, in acelasi timp, imaginea celei mai intense impliniri vitale. Cu cat mai grea e povara, cu atat mai apropiata de pamant e viata noastra, si cu atat e mai reala si mai adevarata. In schimb, absenta totala a poverii face ca fiinta umana sa devina mai usoara ca aerul, sa zboare spre inaltimi, sa se indeparteze de pamant, de fiinta terestra, sa fie doar pe jumatate reala, iar miscarile sale sa fie deopotriva libere si nesemnificative. Si-atunci, ce sa alegem? Greutatea sau usuratatea?




2. Femei care iubesc prea mult
Autor: Robin Norwood, Editura: Amaltea, Pret: 19.00 ron

Il iubesti. Nu e perfect, dar cine este? E mai ciudat, mai retras, cam timid si parca totul in el iti cere ajutorul. Iar tu esti mereu acolo, cand bea prea mult, cand ramane somer cu lunile, cand se poarta cum se poarta... Pentru ca STII ca are nevoie de tine.
Toata viata ta se-nvarte in jurul lui. Poate-poate, cine stie, intr-o zi o sa se schimbe de-adevaratelea, precum broasca din povestea fermecata. Numai ca anii trec, tu dai tot mai mult, iar el nu se schimba.
Te intrebi de ce, apoi treci peste asta, viata trebuie traita, n-ai timp sa te opresti din drum.
Ei bine, Robin Norwood spune stop: opreste-te, e prea mult.
Nu EL e cel care trebuie sa se schimbe, ci TU. Tu esti cea care iubeste prea mult, si, ca si bautura, mancarea sau orice alta activitate excesiva, iubirea care a trecut de la "mult" la "prea mult" nu mai este iubire, e obsesie.


3. Mananca, roaga-te, iubeste
Autor: Elizabeth Gilbert, Editura: Humanitas, Pret: 32.00 ron

5 milioane de exemplare vandute Bestseller New York Times In Italia, gusta "la dolce vita" si deliciile ei culinare, punand "cele mai fericite" 12 kilograme din viata. In India, afla intr-un ashram, prin asceza (trezire la 3 dimineata, meditatie si frecat de podele), ce este cautarea spirituala. In Indonezia, incearca sa-si reconcilieze trupul cu sufletul, sa descopere echilibrul care se cheama fericire – si isi gaseste marea dragoste. Uneori, fericirea se afla la capatul lumii. Calatoresti ca sa ajungi la tine insati. Ca sa te descoperi.

"O carte de memorii atragatoare, inteligenta si amuzanta…" (Lev Grossman, TIME MAGAZINE)
"O calatorie fascinanta si plina de miez, repovestita cu verva, umor si intuitie. Si altii au scris, inainte de Gilbert, asemenea memorii, dar putini au intrecut-o." (John Marshall, SEATTLE POST-intelligencer)
"Elizabeth Gilbert ne duce intr-un pelerinaj, ea are umorul, intuitia si farmecul care insotesc doar autodezvaluirea sincera si scrisul de buna calitate." (Jack Kornfield)


4. Orele
Autor: Michael Cunnigham, Editura: Polirom, Pret: 14.95 ron

Intr-o dimineata mohorita, in Londra anului 1923, Virginia Woolf se trezeste dintr-un vis care o va determina sa scrie Doamna Dalloway. In Greenwich Village-ul timpului nostru, Clarissa Vaughan pregateste o petrecere pentru ziua de nastere a fostului ei iubit, un poet bolnav de SIDA. Intr-un Los Angeles al anului 1949, Laura Brown pregateste ziua de nastere a sotului ei si nu se poate abtine sa citeasca din Woolf. Odata inceputa povestea lor, cele trei destine se intrepatrund, se reflecta ca intr-o oglinda, chiar si in cel mai marunt moment al vietii.


5. Alexis sau tratat despre lupta zadarnica
Autor: Marguerite Yourcenar, Editura: Humanitas, Pret: 10 ron

"La 26 de ani, o femeie, Marguerite Yourcenar, se incumeta sa scrie un mic roman si un mare poem despre viata unui barbat care e atras de barbati. O face cu o incredibila simplitate, cu o enorma putere de convingere. Fara necuviinta compasiunii si fara indecenta echivocului. Explicatie. Nu pledoarie. Incercare de a fi partas la realitatea celuilalt. Intelegere a faptului ca ingaduinta ta si libertatea lui nu sunt acelasi lucru. «Ma multumeam sa le ascult viata, care este taina oricarei fapturi», scrie la un moment dat Alexis. Oare nu e aceasta cea mai fireasca definitie a acestei carti, a scrisului insusi?" (Ioana Parvulescu)


6. De ce barbatii se insoara cu scorpii. Un ghid pentru femeile care vor sa cucereasca inima unui barbat
Autor: Sherry Argov, Editura: Curtea Veche, Pret: 20 ron

,,De ce barbatii se insoara cu scorpii nu este o alta carte de genul «cum sa pui mana pe un sot». In niciun caz nu ai sa gasesti in cartea asta o sugestie cat de mica cum ca nu poti fi o femeie completa pana nu iti gasesti «jumatatea». Dimpotriva. Vei vedea ca vom sfarama conventiile, te vom ajuta sa intelegi mai bine de ce unele relatii nu duc nicaieri si vom moderniza conceptiile tale referitoare la modul in care isi alege un barbat sufletul pereche... Scoate-ti pantofii din picioare, asaza-te confortabil si pregateste-te pentru o discutie serioasa, ca intre fete.“ (Sherry Argov)


7. Azi ca maine si poimaine
Autor: Faiza Guene, Editura: IBU Publishing, Pret: 20.92 ron

Parisul profund pare sa nu aiba stralucirea orasului din vederi sau din albumele de calatorie. Nici proiectiile imigrantilor care-i populeaza suburbiile nu seamana intotdeauna cu realitatea pe care o descopera in momentul contactului cu o societate nu tocmai primitoare... Marturia: romanul Faïzei Guène, in care protagonista este adolescenta suficient de matura incat sa poata arunca o privire critica dar nu si lipsita de umor asupra unei realitati apasatoare.
Doria are 15 ani si locuieste intr-o periferie a Parisului, impreuna cu mama sa, de cand tatal a decis sa le paraseasca si sa plece in Maroc in cautarea unei sotii mai tinere si mai fecunde. O carte despre adolescentul de astazi, fiinta in carne si oase, cruda in toate sensurile posibile, debordand de personalitate, care cauta sa se exprime pe sine cu propria ei voce. Natural si fara fard, dar nu si lipsit de farmecul unui sarcasm juvenil, proaspat si care asimileaza ludic cliseul, romanul Faïzei Guène a sfarsit inevitabil prin a cuceri cititorul de pretutindeni.


8. Minciuni de vara
Autor: Bernhard Schlink, Editura: Polirom, Pret: 24.95 ron

Mizind pe stilul sobru, elegant, cu care si-a incintat intotdeauna cititorii, Bernhard Schlink arata in cea mai recenta carte a sa ca exceleaza si in arta prozei de mai mica intindere. Concentrind simplitate, complexitate, sensibilitate si melancolie, volumul de povestiri Minciuni de vara (2010) surprinde in diferite ipostaze tematica amagirii si a deceptiei, protagonistii fiind oameni care isi cladesc pe minciuna cel putin un episod din viata si care isi dau seama ca e mult prea tirziu ca s-o ia de la capat in clipa in care ar vrea sa repare ceva din consecintele unor fapte din trecut. Unii au puterea de a intrevedea o eventuala solutie, altii au fost invaluiti iremediabil de mrejele minciunii.

Cele sapte povestiri – Extrasezon, Noaptea din Baden-Baden, Casa din padure, Strain in noapte, Ultima vara, Johann Sebastian Bach pe insula Rügen si Calatorie spre sud – sint construite ca tot atitea revelatii ale istoriilor (sau minciunilor) mici si mari, neintentionate sau deliberate, neinsemnate sau hotaritoare, din care poate fi tesuta viata de zi cu zi.


9. Fii fericita chiar daca nu esti perfecta - Cum sa te eliberezi de iluzia perfectiunii
Autor: Dr. Alice D. Domar, Alice Lesch Kelly, Editura: Curtea Veche, Pret: 24 ron

„A renunta la ideea de perfectiune este drumul catre o viata sanatoasa si fericita. Daca te simti prinsa intr-o capcana pentru ca iti doresti un corp perfect, o familie sau o cariera profesionala perfecta, atunci aceasta carte este pentru tine.“ (Christiane Northrup, autoarea bestsellerului Women’s Bodies, Women’s Wisdom)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu