Trucuri de intretinere a garderobei

Cum scoatem petele de pe haine. Cum intretinem pantofii. Cum intretinem gentile.

Traim vremuri mai dificile, vremuri care nu ne permit sa scoatem oricum si oriunde bani din buzunar, care ne impun, oarecum, sa avem mai mare grija de lucrurile care ne fac viata mai usoara si mai frumoasa. Sa investesti sume fabuloase in garderoba nu mai este acum la indeamna oricui, insa sa ai grija de garderoba deja existenta poate fi nu numai un lucru util ci si unul care te scuteste de cheltuieli mai putin necesare.Sunt sigura ca fiecare dintre noi are in garderoba piese vestimentare frumoase, care s-au rupt, s-au patat si pe care nu ne induram sa le aruncam. Iar, acum, o piesa vestimentara nou cumparata, devine un bun de care trebuie sa avem mare grija.

  

CUM SA SCOTI PETELE

  

Reguli

• Cu cat mai repede cu atat mai bine. De indata ce pata s-a produs trateaz-o, altfel intra in tesatura mult prea adanc pentru a fi indepartata.
• Indeparteaza pata cu delicatete. Nu freca tare si nu strange materialul, altfel pata penetreaza si mai adanc in material.
• Nu folosi apa calda pe pete si nu calca niciodata materialele patate. Indeparteaza pata defintiv inainte de a calca materialul. Caldura este folosita numai pentru a indeparta petele de ceara.
• Incepe sa indepartezi pata din centrul ei catre margini, cu miscari circulare. Astfel eviti sa lasi in urma un cerc de alta culoare.
• Identifica atat suprafata patata cat si agentul care a patat. Pentru ca bumbacul este tratat diferit de satin sau matase, iar petele, dupa cum urmeaza sa explicam mai jos, pot fi diferite.

  

Pete de grasime

Acestea sunt produse de uleiuri (fie ele de gatit, industriale sau din mancare) si sunt indepartate, in general, de substante absorbante precum malai, faina, pudra de talc. Acestia se presara pe pata pentru a absorbi grasimea. Cand substanta absorbanta se umezeste trebuie inlaturata prin scuturare si procedeul repetat pana ce pata devine putin vizibila. Aceste substante nu afecteaza materialul, spre deosebire de detergentii anti-pete.


Iata cum poti inlatura petele de grasime mai incapatanate:Ulei de bebelusi - Pune pe pata detergent de vase, lasa 15 minute, clateste bine cu apa rece si apoi spala la o temperatura ridicata, daca materialul iti permite.
Ulei de peste (cod, ton, sardine, etc.) - Pune pe pata malai, lasa sa absoarba uleiul, clateste bine in apa calduta, apoi pune peste pata un detergent care contine percarbonat de sodiu. Lasa la inmuiat cateva ore. Apoi poti sa bagi haina in masina de spalat.
 

Pete normale

Acestea sunt produse de alimente si bauturi precum ceai, cafea, suc de fructe, coloranti din mancare sau cerneala. De indata ce o astfel de pata s-a produs incearca sa o elimini cu un burete inmuiat in apa rece. Daca nu functioneaza, lasa haina la inmuiat in apa rece jumatate de ora, sau chiar peste noapte. Daca pata se incapataneaza aplica detergent lichid peste ea si clateste bine cu apa rece. Apoi clateste cu putin alcool pentru a indeparta urmele de detergent.


Iata cum poti inlatura petele mai incapatanate:Vin - Vinul rosu indeparteaza-l turnand peste pata vin alb si spaland usor pata cu apa rece si amoniac. Pentru petele de vin alb apa rece si amoniacul sunt indeajuns.
Cafea, ceai, alcool - Apa rece si un detergent cu percarbonat de sodiu sunt indeajuns. Insa, daca pata este pe lana sau matase, aplica glicerina pe pata, frecand usor cu varfurile degetelor. Lasa jumatate de ora si clateste bine cu apa calduta.
Fluid corector - Acesta trebuie dizolvat cu ajutorul unui produs pe baza de toluen. Si benzina este eficienta, insa pune un servet din bumbac sub pata pentru a absorbi excesul de benzina. Apoi foloseste detergent de vase pentru a spala benzina.
Inalbitor - Clateste haina in multa apa rece. Pentru inalbitorul pe baza de clor, adauga o lingura de otet la fiecare 600 ml de apa.
Sange - Pune la 600 de ml de apa o lingura de sare si freaca usor zona patat cu un burete inmuiat in aceasta solutie. Mai poti incerca o solutie din 600 ml de apa si 1 lingura de amoniac sau peroxid de hydrogen, 1 parte la 9 parti de apa.
Suc de fructe - Daca petele sunt mai vechi, inmoaie materialul, aplica glicerina si lasa 1-2 ore la inmuiat. Apoi adauga cateva picaturi de otet, lasa 5-10 minute si clateste bine cu apa rece. Apoi poti spala materialul la masina.
Guma de mestecat si ceara - Pune peste guma cuburi de gheata invelite intr-o punga, pentru a nu uda materialul, apoi inlatura guma sau ceara spargand-o usor. Poti chiar sa bagi haina in congelator. Daca au mai ramas urme, pune pata intre doua sugative albe si apasa cu fierul de calcat cald, pana ce guma sau ceara se lipesc de sugative. Apoi spala haina normal.
Cerneala de pix - Satureaza materialul cu un fixativ de par pe baza de alcool. Pune sub pata un servetel de bumbac pentru a absorbi excesul. Repete procesul, frecand usor cu o carpa zona, pana se estompeaza. Apoi spala haina normal.


Pete combinate

Cafea cu frisca, dressingul de la salata, rujul, astfel de pete combina pete de grasime cu cele normale. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa freci usor pata cu un burete inmuiat in apa rece. Pune apoi detergent lichid peste pata si clateste din abundenta. Iata cum poti inlatura petele mai incapatanate:

Oua - Inlatura cat mai mult din pata, clateste bine cu apa calduta. Fa o pasta din crema de tartar (se gaseste in comert ca produs culinar), o aspirina si apa. Lasa pe pata timp de 20-30 de minute. Clateste bine in apa calduta.
Transpiratie - Fiind acide, aceste pete sunt inalturate prin spalare normala. Daca petele sunt mai vechi, pune o lingura de otet la 50 ml de apa si clateste pata cu un burete. Daca petele se incapataneaza si mai mult, fa o solutie din 1 lingura de crema de tartar, 3 aspirine si apa calda. Lasa pe pata timp de 20 de minute. Clateste bine in apa calduta.
Anti-perspirant - Cea mai rapida metoda de a indeparta petele albe de anti-perspirant este un servetel umed pentru copii.

  

TRUCURI DE INTRETINERE

 • Pliculete de ceai aromate(iasomie, vanilie, menta) le poti folosi in sifonier, agatate sau puse printre haine pentru a oferi hainelor o aroma proaspata dar subtila. Poti sa folosesti si mici sapunuri cu parfumul preferat de tine. 
 Daca pantofii sau sandalele s-au udat, pune in ei sau in ele ziare pentru a absorbi umezeala repede si pentru a-si pastra forma. Apa poate strica forma lor, mai ales daca materialul din care sunt facuti este sensibil.
 Pentru a desface un fermoar blocat, freaca de dintii fermoarului mina unui creion. Grafitul este un lubricant uscat excelent.
 • Pentru a inlatura electricitatea statica, trece peste haine o bucata de hartie de calc sau un umeras din metal.
 O pila din smirghel poate sa inlature petele de pe pielea intoarsa. Foloseste pila cu multa delicatete. Otetul alb inlatura petele de sare de pe incaltamintea din piele si de pe cea din piele intoarsa.
 Acolo unde nu poti sa calci haina cu fierul de calcat, pentru ca este prea stramta foloseste o placa de intins parul. Functioneaza excelent pe gulere si maneci.
 Pentru a evita sa calci pe ambele parti un tricou sau o camasa, pune pe masa de calcat folie de aluminiu si peste folie haina care trebuie calcata. Caldura radiata de fier se va lovi de folie si se va intoarce spre tesatura, netezind si cealalata parte a hainei.
 Cand calatoresti protejeaza pantofii punandu-i in sosete, pentru a nu se deforma sau zgaria. Pune bijuteriile foarte delicate impachetate in folie de protectie cu bule de aer. In cutii de carton pot fi strivite.
• Pentru hainele din lana, bumbac sau casmir pune cateva linguri de otet in masina de spalat in timpul programului de clatire. Vor fi mult mai pufoase.
 Daca o pereche de pantaloni este prea stramta in zona abdomenului, nu forta, nasturele se poate rupe. Foloseste un elastic de bani pe care sa-l infasori in jurul nasturelui si prin gaica. Pantalonii vor fi mult mai comozi si nici nu trebuie sa-i strici. 


 Spala hainutele delicate de mana, mai ales puloverele de casmir sau bluzitele de matase sau dantela. Foloseste apa calduta si un detergent sau un sapun pentru haine delicate. Nu le stoarce. Pune-le intr-un prosop uscat si preseaza pana ce iese apa din ele. 
 Nu depozita siragurile de perle sau de margele prin atarnare. In general, acestea sunt prinse intre ele cu fire de matase, iar daca le tii atarnate mult timp, firul se slabeste. 
 Spala rufele albe imediat dupa purtare. Orice pata se poate ingalbeni daca este lasata. In schimb, spala hainele negre cat mai rar, deoarece culoarea se duce repede. Cand le speli, pune-le pe spalare pe program scurt cu apa rece.
 Alterneaza sutienele. Lasa un sutien sa se odihneasca o zi sau doua, inainte de a-l purta iarasi, pentru ca acestuia sa-i revina elasticitatea. 
 Depoziteaza gentile pe rafturi, nu le agata. Forta gravitationala va actiona asupra lor, le va slabi cusaturile si le va deforma. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu