Aptitudini necesare pentru conducerea unui autovehicul

Restrictii fizice si psihice soferi. Lista boli pe care daca le ai nu poti conduce masina.
Persoanele cu tulburari grave de vedere si auz sau care sufera de boli cardiovasculare si afectiuni neurologice ar putea avea sanse minime sa conduca.
Prevederile apar intr-un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, lansat in dezbatere publica pana la data de 2 septembrie.

Conform proiectului, pentru obtinerea permisului de conducere, candidatii sunt obligati sa efectueze un examen medical de specialitate, in cazul in care suspecteaza ca acestia ar putea avea o boala ce i-ar impiedica sa sofeze.

Sunt vizate in primul rand persoanele cu probleme oftalmologice. De asemenea, nu se vor elibera si reinnoi permise de conducere pentru candidatii sau conducatorii auto care prezinta afectiuni ale aparatului locomotor, dar si pentru cardiaci.

Totodata, persoanele care sufera de diabet zaharat nu pot obtine sau reinnoi permisele de conducere, daca prezinta episoade repetate de hipoglicemie acuta si nu sunt deplin constienti de implicatiile afectiunii, in timp ce persoanele cu afectiuni neurologice trebuie de asemenea sa treaca de avizul doctorilor pentru a conduce.

„Ca regula generala, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta afectiuni care nu sunt mentionate in prezentele norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala care poate afecta siguranta rutiera, in afara situatiilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice“
, se arata in proiectul postat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

  • Restrictii pentru soferi

Conducatorii auto se clasifica in doua grupe: Grupa 1 : Conducatori auto ai vehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE, iar Grupa 2 : Conducatori auto ai vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1.

Astfel, candidatii pentru obtinerea permisului de conducere ai vehiculelor prevazute in grupa 1 sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident, la intocmirea formalitatilor necesare sau in timpul probelor de examinare pe care trebuie sa le sustina inainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute in prezentul ordin.

Candidatii pentru obtinerea permisului de conducere ai vehiculelor prevazute in grupa 2 sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acestia sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu