Control medical periodic. Control medical anual. Control medical obligatoriu

Lipsa timpului, a banilor, agenda de birou vesnic incarcata sunt doar cateva dintre scuzele pe care le invocam atunci cand amanam vizita la medic pentru un banal control. Prioritizam orice fleac si uitam nepermis de mult ca cel mai de pret dar este sanatatea.
Inconstienta noastra coroborata cu un context socio-economic instabil, un stil de viata haotic, si o zestre genetica nu intotdeauna de invidiat fac ca statisticile pentru tara noastra sa fie sumbre in ceea ce priveste incidenta, morbiditatea si mortalitatea, in special prin patologii ce afecteaza populatia de sex feminin. Un control medical anual obligatoriu este recomandat in mod deosebit.
"Parsivitatea" unor afectiuni precum cancerul, care este silentios la debut si devine simptomatic abia in faze avansate, povestile dramatice ale unui numar nedrept de mare de femei care si-au pariat calitatea vietii pe faptul ca "mai e si maine o zi…." in care poate isi vor face timp si pentru ele, concluzia implacabila ca de cele mai multe ori "mai tarziu" devine "prea tarziu" sunt argumente pentru a va propune un exercitiu de constientizare si responsabilizare.
Din respect pentru voi si pentru cei dragi ar fi ideal si civilizat sa va sacrificati cateva ore pe an pentru niste analize de rutina. O relatie apropiata cu medicul de familie este recomandata, el avand rolul de a va monitoriza starea de sanatate si de a preveni aparitia unor afectiuni cronice. De accea este necesar controlul medical periodic.
Efectuarea unei electrocardiograme poate evidentia modificari ale activitatii cardiace (tulburari de ritm, ischemie, infarct, hipertrofie ventriculara), masurarea tensiunii arteriale cu limite acceptate intre 100/60 mm Hg si 140/90 mm Hg, determinarea glicemiei, care atunci cand este peste 120 mg/dl ridica suspiciunea de diabet zaharat.
Tot medicul de familie este cel care va recomanda si interpreta analizele de laborator:

Hemoleucograma - utila pentru identificarea anemiei, infectiilor, alergiilor;
Ionograma - atat carentele cat si excesul de oligoelemente si vitamine ne pot crea grave dezechilibre;
Determinarea colesterolului si trigliceridelor ale caror valori crescute predispun la ateroscleroza si accidente vasculare;
Determinarea transaminazelor TGO/TGP indicatori ai functiei hepatice si a markerilor virali pentru hepatita B, C infectie HIV/SIDA;
Sumarul de urina - care poate depista infectii ale cailor urinare, diabetul zaharat si o eventuala insuficienta renala.

Ecografia abdomeno-pelvina aduce informatii importante despre parametrii ficatului, colecistului (cel mai sensibil organ la stres), splina, rinichi, apendic, ovare si poate fi un prim semnal de alarma atunci cand patologicul tinde sa invadeze granitele normalitatii.
Dupa inceperea vietii sexuale, o data pe an, este imperios necesar si de bun-simt sa-i faceti o vizita medicului ginecolog. In 95% din cazuri leziunile precoce ale cancerului de col uterin sunt depistate prin testul Babes-Papanicolau, fapt ce confera un prognostic incurajator de vindecare.
Tumorile benigne si maligne ale sanului pot fi diagnosticate la timp prin ecografie mamara, 85% din pacientele diagnosticate in stadiul 1 al cancerului de san avand sanse reale de recuperare totala.
Mamografia este recomandata la 1-2 ani femeilor intre 40-49 ani si anual dupa varsta de 50 ani. Autopalparea lunara este necesara si recomandata indiferent de varsta. Examenul citologic al secretiei vaginale identifica bacteriile sau fungii vinovati pentru disconfortul genital.
Textura pielii este si ea un indice al starii noastre de sanatate. Nervii, sub efectul radiatiilor UV tind sa-ti modifice culoarea, aspectul, conturul si sa degenereze malign. Daca ati abuzat de mersul la solar, ati facut plaja in intervalul orar critic 12-16 sau nu ati folosit creme cu factor de protectie adecvat, medicul dermatolog poate constata in timp util posibilele predispozitii spre melanom - cel mai agresiv dintre cancere, a carui incidenta pe segmentul 20-30 ani o depaseste pe cea a cancerului de san.
Pentru fumatoarele pasionate, o radiografie pulmonara poate fi mult mai convingatoare in lupta contra viciului, mai ales ca iradierea echivaleaza ca si nocivitate cu fumatul unui pachet de tigari.
Un zambet minunat, ca cel promovat in reclamele pentru pasta de dinti, poate fi obtinut daca nu uitati sa-i faceti o vizita si medicul stomatolog. Chiar daca nu aveti probleme, un detartraj si un periaj profesionist sunt binevenite, cel putin o data pe an.
Pentru a preintampina durerile de cap, tulburarile de vedere, glaucomul, catarcta indicat ar fi sa nu omiteti de pe lista controaleleor anuale recomandate consult oftalmologic.
In cazul variatiilor ponderale semnificative independente de aportul alimentar, schimbari bruste de dispozitie, intoleranta la temperaturi extreme, palpitatii, senzatie de sufocare, un consult endocrinologic va poate scuti de multe intrebari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu