Cosmetice bio - pareri pro contra

Cosmetice organice. Cosmetice bio. Cosmetice romanesti.

Astazi toate produsele cosmetice sau aproape isi au echivalentul bio. S-au dus vremurile cand acest tip de produs nu interesa decat o minoritate: putem manca bio, putem sa ne ingrijim bio. Asa ca am decis sa va oferim cateva informatii esentiale despre aceste produse, astazi la moda.

Ce le reprosam…

Nu sunt mereu atragatoare. Adevarat. Dar recentele progrese au permis imbunatatirea considerabila a prezentarii acestor produse, dar anumite texturi pot fi mai putin suple si fondante fata de o crema clasica, caci ele nu contin silicon. In functie de marca, acest defect este mai mult sau mai putin vizibil. Sa stiti totusi ca uleiurile esentiale si cerurile naturale folosite in produsele bio sunt o garantie a eficientei.
Fara conservanti, ele se pastreaza mai putin bine. Fals. Etichetele bio exclud anumiti conservanti care sunt considerati nocivi. Dar ele autorizeaza folosirea altor produse, cum ar fi sodium benzoat sau potassium sorbate. Ele se bazeaza mai ales pe folosirea uleiurilor esentiale, cunoscute pentru proprietatile lor conservatoare.
Nu sunt intotdeauna adaptate nevoilor noastre. Adevarat. In domeniul produselor capilare, bio nu stie inca sa rivalizeze cu fixatorii, printre care si gelurile, creatie a chimiei traditionale. Colorantii naturali pe baza de plante exista din vremuri stravechi, dar timpul de pauza e destul de mare si transformarile radicale nu sunt inca posibile.
Un deodorant bio e mai putin performant. Fals. Efectul este mai putin radical decat efectul deodorantului clasic. Acesta, care contine saruri de aluminiu, actioneaza blocand fluxul de transpiratie. Deodorantele bio se sprijina mai ales pe anumite plante antibacteriene, eficace impotriva mirosurilor transpiratiei.
Daca nu fac spuma, nu spala bine. Fals. Daca produsele bio nu fac mai multa spuma ca altele, acest lucru se datoreaza tensioactivilor diferiti pe care le folosesc. Afara cu derivatii petrochimiei si formulele de sinteza. Iata ca folosim materii de origine naturala – sodium cocoyl glutamate, coco glucocide – cu proprietati de curatare la fel de performante.
Produsele bio sunt mereu mai scumpe. Fals. Cremele pentru fata si laptele de corp sunt mai ieftine decat cosmeticalele clasice pe care le gasim in farmacii. Cat despre produsele de igiena corporala.. este adevarat ca sunt putin mai scumpe.

Le iubim pentru ca…

Le putem folosi si pentru copii. Adevarat. Cand spunem bio, spunem plante si deseori uleiuri esentiale. Se ferim, este foarte adevarat, de uleiurile esentiale, deoarece sunt extrem de eficace, chiar periculoase in stare pura. Din fericire, produsele specifice pentru copii nu contin o doza periculoasa, agresiva. Aceasta inseamna ca putem sa folosim sapunuri si sampoane bio, caci PH-ul lor este delicat.
Sunt mai bune pentru ecosistem si pentru sanatate. Adevarat. Ele protejeaza pe cat posibil mediul inconjurator, caci sunt biodegradabile si nu contin materii sintetice nocive. In ceea ce priveste sanatatea, beneficiul este sigur, deoarece activii naturali folositi imbunatatesc functionarea celulelor si nu le modifica sau le stimuleaza de o maniera excesiva, prin procedee artificiale.
Produsele bio sunt naturale. Adevarat si fals. Totul depinde de ce intelegem prin natural. Materiile naturale, de preferinta datorate agriculturii biologice sunt privilegiate de aceste produse. Dar ele sunt si produse transformate. In schimb, ele sunt mai naturale decat ingredientele derivate ale petrochimiei sau genetic modificate, iar majoritatea moleculelor de sinteza sunt excluese din formule.
Cremele antirid sunt eficace. Adevarat. Caci produsele bio se sprijina, ca si cosmeticalele traditionale, pe eficacitatea plantelor. Acestea au si doze de vitamina E, cu proprietati cunoscute de combatere a radicalilor liberi si vitamina C, cunoscuta pentru participarea la sinteza colagenului si iluminarea tenului.

Unde comandam? cateva siteuri ce comercializeaza astfel de produse:
www.organikshop.ro
www.bio-cosmetice.ro
www.olivo.ro
www.bio-bazar.ro
www.mayam.ro
www.organik.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu