Virusul west nile. West nile simptome

Virusul West Nile a fost identificat pentru prima data in 1937 in Uganda, dar se pare ca acesta ar trai si s-ar raspandi de peste 1000 de ani. Originile viruslui par a fi in Africa, de unde s-a raspandit in Europa, Asia si mai apoi in America.

Virusul a produs epidemii in lumea intreaga, nici tara noastra nefacand exceptie dupa cum poate va amintiti epidemia cu virus West Nile din 1996.

West Nile (WNV) este un virus din familia Flaviviridae, alaturi de alte virusuri precum Murray Valley, Rocio. Acest virus se transmite prin intermediul tantarilor si poate afecta atat omul, cat si pasarile, vacile, caii, pisicile, cainii, maimutele, veveritele, iepurii si alte animale.
Cum ne infectam cu West Nile?

Infectia cu virusul West Nile se ia prin intepatura unui tantar infectat, acesta fiind practic o insecta vector. Virusul nu se transmite prin atingere, prin aer, sarut sau alte tipuri de interactiune.

Femeile insarcinate nu prezinta un risc major la infectia cu acest virus, insa s-a putut transmite de la mama la copil prin transfuzie, aceste cazuri fiind considerate exceptii datorita raritatii lor.

Care sunt simptomele infectarii cu virusul West Nile?

Infectia cu virusul West Nile este mai manifesta in cazul copiilor si batranilor, acestia fiind mai sensibili fie din cauza sistemului imunitar si de rezistenta a organismului insuficient maturat, fie datorita tarelor (care apar la batranete). Simptomele apar de obicei dupa 5 pana la 15 zile sau nu apar deloc simptome alarmante.
In cele mai multe cazuri infectia este asimptomatica, dar exista si situatii cand poate da manifestari grave.

Practic infectia cu virus West Nile prezinta trei modalitati de manifestare:

Infectie asimptomatica – 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome evidente sau nici nu stiu ca au avut aceasta infectie, trecand neobservata;

Simptomatologie moderata: persoana infectata prezinta stare usor febrila, greata sau chiar voma, dureri de cap, apetit slab, frisoane, transpiratie, dureri in articulatii, diaree sau tulburari digestive, ameteala etc. Simptomatologia dureaza cateva zile dupa care dispare.

Simptomatologie grava
: este destul de rara, sub 1% din persoanele infectate ajung la astfel de urmari si evolutia infectarii cu WNV este legata si de varsta pacientului si starea sa de sanatate din momentul infectarii, boli pe care le prezenta deja etc. Simptomatologia grava se manifesta pri dureri puternice de cap, febra mare si frisoane, delir, dezorientare, chiar coma in unele situatii, manifestari neurologie ca slabirea vederii, gat intepenit (incordat), tremur, convulsii, amortirea degetelor, membrelor sau chia paralizie, meningita, encefalita.

Efectele neurologice se pot mentine si dupa incetarea manifestarii virusului, simptomele putand dura cateva saptamani ca apoi fie sa dispara, fie sa agraveze starea de sanatate a pacientului sau sa produca moartea acestuia.

Cum se trateaza infectia cu virusul West Nile?

Din pacate nu exista nici vaccin si nici tratament specific impotriva acestui virus. De obicei perosanele infectate nu necesita spitalizare, insa cand simptomele sunt grave pacientul se va interna pentru a fi tratat simptomatic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu